OGÓRKI PIKANTNE

Dzisiaj miałam okazje wypróbować gorczycę czarną firmy SKWORCU roślina przyprawowa wykorzystywana także w medycynie ludowej. Jej nasiona maja bardzo silne działanie.Niewielka ilość nasion gorczycy czarnej pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia perystaltykę jelit i powoduje lepsze przyswojenie pokarmów. Jednak większe dawki mogą spowodować zapalenie błon śluzowych żołądka i jelit.

Gorczyca czarna wykorzystywana jest przede wszystkim do sosów. Stosowana jest również do aromatyzowania korniszonów i różnych warzyw w occie, kiszonek, musztard, kiełbas, wędlin, mięs i ryb. Dzięki właściwością bakteriobójczym nasiona gorczycy przedłużają trwałość produktów.

Więcej na ten temat znajdziecie na stronie Skworcu

2014-07-03 18.24.00

Przepis na 4 słoiczki(0,5l)

  • 20 ogórków
  • 1/2 kopru,tylko parasole(do słoików)
  • czosnek
  • kawałek chrzanu
  • 4 papryczki chili

zalewa

0,5l wody

  • 130 cukru
  • 1/2  łyżka soli
  • 170g  octu 10%

na każdy słoik

  • 1/2 łyżeczki gorczycy czarnej-Skworcu
  • ok 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • po kawałku korzenia chrzanu

Zalewa: wodę,cukier,sól doprowadzić do wrzenia,dolać ocet i ponownie zagotować,odstawić.

Ogórki oczyścic osuszyć,koper obrać z parasoli i opłukać je pod wodą,obrać chrzan i czosnek

Słoiki wyparzyć i odstawić,do suchych na dno wsypujemy składniki na słoik,włożyć ciasno ogórki,parasol kopru,zalać zalewą zakręcic i pasteryzować 5min,wyjąć przestudzić

2014-07-03 09.47.592014-07-03 18.23.51

Advertisements

3 uwagi do wpisu “OGÓRKI PIKANTNE

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s