GOŁĄBKI

Dzisiaj na obiadek zrobiłam gołąbki,uwielbiam…przypominają mi się smaki z dzieciństwa 🙂
Jest to moja ulubiona potrawa,u was w domu też bywają gołąbki?
jeśli nie to koniecznie wprowadź do domowej kuchni

2014-06-28 16.44.192014-06-28 16.43.48

Składniki na 10 gołąbków

  • 10 liści kapusty włoskiej

1700g wody/nie całe 2 litry

farsz

  • 250g ryżu białego
  • 120g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g marchwi
  • pietruszki liście 1/2 pęczka
  • 30g oleju
  • 250g filetu pokrojonego na kawałki
  • 250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 10g soli morskiej
  • 5 g pieprzu zmielonego
  • 5g przyprawy uniwersalnej/vegeta

sos

  • 70g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałeczek papryczki chilli
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • sól,pieprz do smaku
  • 5g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cukru

Z liści kapusty odkroić twardą część

wykonanie Thermomix przepis z książki

na przystawce varoma na dolnej części warstwowo kładziemy liście,
przykryć(pokrywka nie da się zamknąć ale podczas parowania zamknie się).2014-06-28 14.52.15

Do naczynia nalać wody 1000g włożyć koszyczek odważyć ryż,
zamknąć pokrywę nałożyć przystawkę i parujemy 23min/varoma/1.2014-06-28 14.55.51

Odstawić przystawkę varoma liście spłukać zimną wodą,wyjąć koszyczek,oczyścić naczynie,włozyć marchew,cebulę,czosnek,pietruszkę rozdrobnić 6s/5 dodać olej i dusimy 4min/varoma/1,dodać filet z kurczaka rozdrobnić 12s/6,do otrzymanej masy dodać mięso mielone,ryż,przyprawy i wymieszać przy pomocy kopystki 30s/wsteczne/4.
Przełożyć do miski oczyścić naczynie.Powstałą masą nadziewamy gołąbki,kładziemy na środek i zakładamy boki później część gdzie odcięto(część twardą)i zawijamy kładziemy na przystawce dolnej varomy zwinięciem do dołu 5 szt na dole i 5 szt na górze przykrywamy 40min/varoma/1.2014-06-28 15.28.44

Odstawić przystawkę w ciepłe miejsce,przygotować sos:
Do naczynia włożyć cebulę pokrojoną na pół i czosnek rozdrobnić 4s/5 kopystką zgarnąć na dno naczynia nalać oliwę i dusimy 3min/varoma/1,dodać pomidory,paprykę czerwoną,i kawałeczek papryczki chilli zmiksować 30s/9 dodać kostkę,przyprawy i mąkę,cukier i gotować 12min/100st/2 na pokrywę nałożyć koszyk.Zmiksować 15s/6

Polać gołąbki gotowym sosem

2014-06-28 15.34.37

Metoda tradycyjna

Liście sparzyć wrzątkiem lub chwilkę pogotować na małym ogniu,odcedzić zlać zimna wodą

Ryż ugotować,filet zmielić,połączyć z ryżem i mielonym,dodać marchew potarta na dużych oczkach,czosnek razem z cebulą zemleć tak jak pierś z kurczaka,połaczyć wszystko razem,posztakować pietruszke dodać do farszu,przyprawy,wymieszać i na liście nakładać,zwijać jak w opisie wyżej kładziemy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem przygotowanym czyli wszystkie składniki z miksować w blenderze i polać gołąbki,przykryć i do piekarnika rozgrzanego 180st góra i dół,czas ok 50min

2014-06-28 15.34.552014-06-28 15.52.492014-06-28 15.52.40

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “GOŁĄBKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s