BUŁECZKI Z ZIARNEM I PRAŻONĄ CEBULKĄ

2014-06-28 19.05.55 2014-06-28 19.08.05

Składniki

  • 450g wody
  • drożdze 30g świeże
  • maślanka 50g
  • 650g mąka pszenna typ 650
  • 100g mąka żytnia razowa (Melvit)
  • sól 10g
  • 15g octu balsamicznego
  • miód 10g
  • siemię lniane „Szafir” 30g Zielony Nurt
  • cebulka prażona 30g

jajko do posmarowania

Wykonanie Thermomix
Do naczynia wlać wodę,dodac drożdże i maślankę podgrzać 3min/37st/3,dodac pozostałe składniki i wyrobić 3min/interwał,odczekać 30min,aż ciasto wyjdzie przez pokrywkę i ponownie przez 1minutę wyrobić.wyłozyć ciasto na stolnicę obficie obsypana mąką i wyrobic podsypując,podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek,kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące opruszony,wylożyć na blaszkę do wyrośniecia w tym czasie nagrzac piekarnik do temp 210st,posmarować bulki jajkiem rozbełtanym i posypać siemiem lnianym,natomiast bułeczki z cebulką prażoną tylko posmarować jajkiem, piec na drugim od dołu przez 15min potem zmniejszyć na 190 i piec 10min

Wykonanie mikserem
W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski dodac pozostałe składniki wyrobić mikserem do polaczenia skladników(konsystencja ciasta klejąca,elastyczna)
poczekać 30min aż podrosnie pod przykryciem i ponownie wyrobić,wyłozyć ciasto na stolnicę obficie obsypana mąką i wyrobic podsypując,podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek,kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące opruszony,wylożyć na blaszkę do wyrośniecia w tym czasie nagrzac piekarnik do temp 210st,posmarować bulki jajkiem rozbełtanym i posypać siemiem lnianym,natomiast bułeczki z cebulką prażoną tylko posmarować jajkiem,piec na drugim od dołu przez 15min potem zmniejszyć na 190 i piec 10min

2014-06-28 19.06.20 2014-06-28 19.06.55

Reklamy

5 uwag do wpisu “BUŁECZKI Z ZIARNEM I PRAŻONĄ CEBULKĄ

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s