BUŁKI ŚNIADANIOWE

No i moi drodzy,odbyło się kolejne spotkanie wirtualne na łamach portalu Facebook
zorganizowane przeze mnie Wspólne wyrabianie bułek śniadaniowych

Zorganizowałam takie wydarzenie ponieważ chciałam podzielić się z innymi osobami lubiącymi wypiek domowego pieczywa,u mnie te bułeczki jak i bochenek chleba jest wyrabiany dwa razy w tygodniu jest to już norma w mojej kuchni….bułeczki są pyszne,maja chrupiąca górę zaraz po upieczeniu..
polecam wam również,nie przejmować się,że ciasto się klei,na podsypanym mąką blacie wyrabiając dłońmi przestanie się kleić…

Bułeczki wykonałam z dodatkiem,który
należy do najbogatszych poznanych dotychczas źródeł wielu cennych składników odżywczych, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Występuje w nim duża ilość kwasów tłuszczowych…jest to siemię lniane”Szafir” firmy Zielony Nurt

2014-06-24 17.08.35

2014-06-24 14.55.18

Składniki

  • 450g wody
  • drożdze 30g świeże
  • maślanka 50g
  • 650g mąka pszenna typ 650
  • 100g mąka żytnia razowa (Melvit)
  • sól 10g
  • 15g octu balsamicznego
  • miód 10g
  • siemię lniane „Szafir” 30g Zielony Nurt

2014-06-24 11.24.46
Składniki do wyrobu bułeczek,a takze można z tych składników wykonać bochenek chleba

Wykonanie Thermomix
Do naczynia wlać wodę,dodac drożdże i maślankę podgrzać 3min/37st/3,dodac pozostałe składniki i wyrobić 3min/interwał,odczekać 30min,aż ciasto wyjdzie przez pokrywkę i ponownie przez 1minutę wyrobić.wyłozyć ciasto na stolnicę obficie obsypana mąką i wyrobic podsypując,podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek,kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące opruszony,wylożyć na blaszkę do wyrośniecia w tym czasie nagrzac piekarnik do temp 210st i piec na drugim od dołu przez 15min potem zmniejszyć na 190 i piec 10min

2014-06-24 11.38.09

2014-06-24 12.12.202014-06-24 12.24.12

Wykonanie mikserem
W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski dodac pozostałe składniki wyrobić mikserem do polaczenia skladników(konsystencja ciasta klejąca,elastyczna)
poczekać 30min aż podrosnie pod przykryciem i ponownie wyrobić,wyłozyć ciasto na stolnicę obficie obsypana mąką i wyrobic podsypując,podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek,kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące opruszony,wylożyć na blaszkę do wyrośniecia w tym czasie nagrzac piekarnik do temp 210st i piec na drugim od dołu przez 15min potem zmniejszyć na 190 i piec 10min

2014-06-24 12.24.30

2014-06-24 11.24.17

Bułeczki wyrabiały zemną

Bożena
Joasia
Daria
Marzena
Rynn
Alina
Magdalena
Małgosia

Advertisements

11 uwag do wpisu “BUŁKI ŚNIADANIOWE

  1. wypróbowałam 5 rodzajów różnych bułek z thermomixa i te są najwspanialsze, tyle że za wskazówką znajomego kucharza statkowego wyrabiam 2x. Robię przed filmem jakmis, przerwa reklamowa 1 wyrobienie, kolejna przerwa 2 wyrobienie, wrzucam do zimnego piekarnika na 40min 180st termoobieg (porada zasłyszana od kilku różnych osób, u mnie sie sprawdza więc sie trzymam) /prysznic, kremiki, pachnidła dla mnie :-D/ i wyciągam piękne, wyrośnięte, pachnące jak szalone. A raniutko niebo w gębie, wielkie dzieki

    Lubię to

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s