FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

Witajcie, kochani dzisiaj chciałam podzielić się z wami świetnym przepisem na frużeline, jest swietnym dodatkiem do gofrów,naleśników,deserów lodowych…bardzo szybko się ją robi, smakuje wyśmienicie, polecam 🙂

Synś nawet salaterke poprosil swieżo wykonanej powiedział

mmm..mamusiu przepyszna 🙂

Składniki

woda 200ml +50zimnej (do wymieszania z maką ziemniaczaną)

  • 500g truskawek,pozbawione szypułek
  • mała łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier kryształ 200g
  • sok z cytryny łyżeczka (ok 10g)
  • maka ziemniaczana 4łyżeczki(20g)

 Wykonanie : w 50g wody zimnej wymieszac makę,odstawić
truskawki umyć pozbawic szypulek ze środka,przekroic na kawałki i wrzucic do garnka,zasypac cukrem,dodac cukier waniliowy nalać wody dodac sok z cytryny,wymieszac delikatnie i postawić na gaz podgrzewać tak długo aż truskawki zmiękną ale będą nadal w całości (20-30min)mieszając delikatnie caly czas wlać makę wymieszaną w wodzie(przed wlaniem wymieszać raz jeszcze)wlewać cały czas mieszając,i gotowac tak długo aż pojawi sie kisielowata konsystencja soku,pamiętać o mieszaniu.Przelewamy do wyparzonych słoiczków obracamy do góry dnem do ostygniecia
Wykonanie TM
makę wymieszać z wodą 50g
Truskawki pozbawić szypułek,włozyć do naczynia,rozdrobnić 2s/5
wsypac cukier,cukier waniliowy,wlać wodę i sok z cytryny,wymieszać 5s/wsteczne/2,
gotujemy 13min/100st/wsteczne/2,jak będize 3min do końca  czyli po 10min wlać mąkę wymieszana z wodą do końca czasu gotowac.Po tym czasie przelać do słoiczkow wyparzonych obrócić do góry dnem
Smacznego:)
Reklamy

4 uwagi do wpisu “FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s