CHAŁKA,ROGALIKI…

Kochani witam was cieplutko,u mnie kolejny dzień upału,i kolejny dzień wypieków 😛

zapraszam serdecznie po przepis na szybkie drożdżóweczki,super przekąska dla dzieciaków na wycieczkę i do szkoły

Składniki

  • 150g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 80g masła
  • 530g mąki typ 500
  • 25g drożdży świeżych
  • 230g mleka
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego

masa serowo-kokosowa

  • ser w wiaderku mielony naturalny (lidl,biedronka)
  • kokos opcjonalnie

białko do posmarowania rogalików,chałki

 Wykonanie mikserem
 Do rondelka nalać mleko,dodać drożdze skruszone,masło,cukier mieszając rozpuścic dokladnie na średnim ogniu nie zagotować! 
 Przełożyć do misy w której będziemy wyrabiać mikserem,poczekac chwilę az przestygnie dodac pozostałe składniki i wyrobić na jednolita żółta masę,klejącą
przełożyc do miski obsypanej maka i przykryć do wyrośnięcia na 1godz.
Po tym czasie ciasto nam ładnie podwoiło wielkość,możemy zabrać się za wyrabianie..
Wykładamy na stolnicę obsypana mąką,dzielimy ciasto na 3 części 
1 część rogaliki:wałkujemy na stolnicy obsypanej na grubość 0,5cm kołko nacinamy trójkąty 
srodek smarujemy serem posypac kokosem i zwijamy od najszerszej strony,zwinięty rogalik formujemy rogi slepiając i zrobić kształt półksięzyca położyć na blaszkę wylożoną papierem lub na blaszke teflonową do wyrosnięcia
 2 część ślimaki:ciasta rozwałkować na obsypanej stolnicy prostokąt grubości ok 1cm 
smarujemy srodek serem i tak samo posypac kokosem,lub cynamonem jak kto woli 🙂
zwinąc w roladę i kroić zdecydowany ruchem czyli z góry naciskamy nozem do dołu(musi byc ostry)
na szer 2cm kladziemy pokrojone kawałki na leżąco na blaszkę lekko nozem naciskając,spłaszczyc je 🙂 
i do wyrośniecia odstawic..
 3 część zawijaniec:ciasto dzielimy na 4 części,odkładamy 3 części
z jednej która pozostała rozwalkujemy prostokąt nie za duzy,smarujemy srodek serem zwijamy w rulonik i skrecamy delikatnie aby nie wyszedł nam ser za bardzo:)
łaczymy w kółko,otrzymaliśmy poskręcanego jakby obwarzanka:)na blaszkę do wyrosnięcia
chałka:z tych pozostałych 3 częsci uformujemy chałkę tyle że jeden wałek 
bedzie wysmarowany serem i bedzie w środku,formujemy wałki z dwóch części jedna cześć rozwalkowac na prostokat wysmarowac serem zwinąc w rulon(rulony musza byc tej samej długości ponieważ bedziemy zaplatać warkocz,boki ładnie skleić,do wyrośnięcia na 30min,przed pieczeniem posmarowac rozbeltanym białkiem.

Pieczemy wszystko w 180st góra i dół 15min,chałka troszke dłużej 20-25min
do zrumienienia
 
 
Wykonanie TM
Do naczynia wlać mleko,dodac cukier,masło pokrojone na kawałki,podgrzać 4min/50st/3,nalozyć miarke.Poczekać az ostygnie TM uzyska temp 37 dodac pozostale składniki i wyrobic 3min/interwał,jeśli trzeba można dodypac odrobinkę maki ale nie za duzo,przełozyc do miski obsypanej maką do wyrośnięta dalej postępowac jak wyzej w opisie
Reklamy

9 uwag do wpisu “CHAŁKA,ROGALIKI…

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s