FASOLKA PO BRETOŃSKU

 Przepis mojego męża..

nie uznaje płukania fasoli…i dobrze bo wychodzi przepyszna 🙂


Składniki na 5l garnek

  • kiełbasa toruńska laska
  • boczek wędzony lub gotowany 300g
  • koncentrat pomidorowy 2 x190g
  • fasola drobna 250g
  • groch mielony 250g
  • ziemniaki 3szt średnej wielkości
  • cebula 2 średnie 

przyprawy,proporcje według uznania:

  • ziele angielskie(kilka ziaren)
  • liście laurowe 4szt
  • gałka muszkatołowa tarta szczypta
  • przyprawa uniwersalna/vegeta do smaku
  • pieprz czarny lub cayenne
  • majeranek
  • kminek
  • magi
  • czosnek granulowany

Na około 12g wczesniej, w garnku w którym bedzie gotowana zupa namoczyć groch i fasolę
nalać więcej wody ponieważ groch i fasola będa pochłaniać wodę.
Po namoczeniu,dodać liscie laurowe i ziele angielskie,nastawic na gaz
dodać skrojone w kostkę ziemniaki.
Nastepnie pokroić w kostkę kiełbasę i boczek,smazyć na patelni razem z kawałkiem żeberek,
po zarumienieniu dodać pokrojoną drobno cebulę,często mieszać.
Nastepnie całośc wrzucic do garnka,gotować do czasu kiedy mieso żeberek,groch,fasola beda miękkie.Kiedy to nastapi dodac koncentrat,oraz pozostałe przyprawy,które nalezy ostroznie dozować i smakować zupę by dobrać wlaściwy dla siebie smak.
Kiedy żeberka są juz miękkie wyjąć z zupy,ostudzic,pozbawic kości,pokroić i wrzucic ponownie do gara,zupę nalezy często mieszać drewniana łyzką aby nie przywarła do spodu.
Kiedy uznasz,że jest mięso i groch jest odpowiednio miekkie a smak zupy już właściwy,wyłącz ogień,pod przykryciem pozostaw zupę do ostygnięcia.
Jak to mawia mój małżonek musi dojść ;P
Był czas,że dodawał też mięso drobiowe jednak z tego zrezygnował ponieważ że jak wiadomo po długim gotowaniu rozpada się w pojedyncze włókna, jeśli to komuś nie przeszkadza mięso z udka kurczaka może ciekawie urozmaicić smak zupy
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s