CHLEB ZIOŁOWY NA ZAKWASIE

Uwielbiam gdy pachnie w domu jak w piekarni…

zapraszam was do swojej piekarni domowej.. 🙂

Składniki

300g aktywny zaczyn
dokarmiony wcześniej i pozostawiony na noc 

Ciasto chlebowe
woda 300g

  • szczypta drożdży nawet nie 5g(chodzi o przyspieszenie wyrastania)
  • miód 15g
  • mąka pszenno razowa 100g
  • mąka pszenna typ 650 700g
  • sól ziołowa 10g
  • ocet balsamiczny 15g
  • zioła prowansalskie,majeranek,bazylia,czosnek granulowany opcjonalnie
  • maślanka 40g 
  • oliwa z oliwek 35g
ewentualnie woda do dodania podczas wyrabiania gdyby było ciasto za suche.
Ma byc klejące,elastyczne

Wykonanie mikserem
W rondelku podgrzać wodę,miód,szczypta drożdzy,mieszając do rozpuszczenia na małym ogniu.
Dodac zakwas,dodać pozostałe składniki
wyrobić mikserem do połaczenia i jednolitej masy 5minut,
nawet dłużej odpoczywając podczas wyrabiania(ciasto podczas wyrabiania ma się zwijać w kulkę)
przełozyc ciasto do foremki prostokątnej dużej wyłozonej papierem do pieczenia
uformować,wygładzić i do wyrośniecia do piekarnika nagrzanego do 40st przykryty chlebek ma byc reklamówką jednorazową aby nie wysechł z góry
Jak już wyrosnie naciąć wzdłuż,spryskać wodą i do piekarnika nagrzanego 210st piec 10min,potem zmniejszyc na 190 i piec 25min
Wykonanie Thermomix
Do naczynia woda,miód,szczypta drożdży wymieszać 2min/37st/2
Dodać zakwas,pozostale składniki,wyrobic 3min/interwał,odpocząc 1minute i ponownie wyrobić 2min/interwał
Dalej postępować jak wyżej
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s