DŻEM TRUSKAWKOWY

Zrobiłam 2słoiki,cukru nie dałam więcej,ponieważ truskawy słodziutkie :)Nie uzywam żadnych mieszanek zelujących czy coś takiego,jeśli jest za rzadki dżemik 

to dodaj ewentualnie-jabłko które zawiera pektyny,
tutaj nic nie dodałam gotowałam tak długo aż wyparował sok


Składniki

  • 1kg truskawek(dalam troche, więcej)
  • cukier 250g
  • sok z cytryny 30g

TM
Truskawki pozbawione szypułek do naczynia dodac cukier,zmiksować 10s/5-7,
jeśli chcesz nie całkiem rozdromnic truskawki to można skócic czas.
Gotować 25min/100st/wsteczne/2 na poczatku z miarką na pokrywie 
jak zacznie chlapać a będzie :)położyc koszyczek,
przelać do wyparzonych słoiczków,porządnie zakręcic i obrócić do góry dnem

Wykonanie tradycyjne
truskawki,pozbawione szypułek,pokroic na pól,zasypać cukrem,dodac sok z cytryny(nie zmieni nam koloru)gotować pod przykryciem,mieszając delikatnie,truskawki puszcza sok,i nadal dusić mieszając.po godzinie powinny być juz w miarę dobre gdyby truskawki nie były slodkie to należy wsypac więcej cukru (na 1kg 350g)cały czas mieszając sprawdzamy konsystencję jesli za rzadkie odcedzic sok i gotować chwilę,mieszając(mozna wykorzystać do herbaty,można dodać zmiksowane jabłko obrane bez skóry)gotować aż wyparuje powinno mieć konsystencję papki,przelac do słoiczków.

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s