DROŻDŻÓWKI RABARBAROWE

Naszło mnie na bułeczki drożdżowe, uwielbiam z rabarbarem, truskawkami, nawet z malinkami czy borówkami..można dać co się lubi, można posypac cukrem pudrem lub kruszonkę ja zrobiłam skromną wersje poniewaz były bez cukru i kruszonki

a tez wyszły pysznie kwaskowate 🙂  

Z tej wersji mozna zrobić także ulubione ciasto z owocami:)

Składniki na 15szt drożdżówek
  • 220g mleka
  • 40g drozdży świeżych
  • 100g cukru
  • 500g maki pszennej
  • 80g margaryny,pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli


owoce:u mnie rabarbar 🙂

Jeśli chcemy zrobić ciasto to nie rwiemy kawałków ciasta tylko całe wyrośniete przekładamy na blaszkę i poczekac aż wyrośnie

 Tm
Do naczynia wlac mleko,drożdże cukier i wymieszać 2,30min/37st/1
Dodać pozostale składniki i wyrobić 2min/interwał,jeśli za bardzo sie klei,a będzie się kleiło to dodać 2 czubate łyzeczki maki i wyrobić 1min/interwał.Ciasto przełożyć do miski natłuszczonej i przykryc ściereczką poczekac aż wyrośnie 30min,jak już podwoi objetośc,rozgrzać piekarnik do 150st i urywac kawałki ciasta formując kulke rozpłaszczyc palcami połozyc na blaszkę wylożoną papierem i lekko rozplaszczyc,pozostawić do wyrośniecia w między czasie raz rozpłaszczyć i zrobic takie wgłębienie żeby wlożyc tam owoce,piec ok 20min do zrumienienia (zależny czas od piekarnika)metoda mikserem
w rondelku podgrzac mleko,drożdże,cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
Przelać do miski dodac pozostałe skladniki i wyrobić mikserem dodac też te łyżeczki mąki żeby się nie kleiło mocno troszkę musi,masa ma byc jednolicie żółta,dalej postępowac jak wyżej

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s