BUŁECZKI I CHLEBUŚ

Ale mnie naszło ostatnio na swieże pieczywko,wy też robicie swoje czy kupujecie w piekarni?
Ja juz sie przekonałam,że najlepsze swojskie,wiem co jem!Zachęcam was też do tego abyście zaczeli piec swoje bułeczki i chlebki jesli chcesz pieczywo na zakwasie to zapraszam w zakładkę stron powyżej Zakwas chlebowy

 

Z tego przepisu można także zrobić jeden bochenek chleba,ja zrobilam pół na pół.Można mąkę podzielić to 650 pół na pół pszenna i pszenno razowa

  • 450g wody
  • 30g drożdzy świeżych
  • 50g śmietany ukwaszonej
  • 650g mąki pszennej
  • 100g mąki zytniej
  • 10g soli morskiej
  • 5g miodu
  • 15g octu balsamicznego

Do naczynia wlać wodę,dodac drożdże,smietanę podgrzac 3min/37st/3
Dodac pozostałe składniki wyrobić 3min/interwał,ciasto będzie bardzo klejące nie przejmować się tym ponieważ wyłozymy je na obficie posypana stolnicę i obsypać ciasto z góry wyrobić na stolnicy podsypując delikatnie maką  uformowac wałek podzielić na pół i ta druga połowa to chlebuś bedzie uformować bochenek i posostawić do wyrośniecia w koszyku lub na blaszce,ta pierwsza połowa bułeczki kroić kawałki uformowac bułeczki,polożyc na blaszkę do wyrośniecia na 30min i piec
chlebek: 210st 15min
bułki:190st 20-25min
Metoda tradycyjna
podgrzane składniki i wymieszane wlac do miski dodac pozostałe składniki i wyrobić,
postępowac jak wyżej
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s