PASTA-SMALCZYK Z FASOLI

  • fasola biała 500g
  • 3 srednie jabłka
  • 170g oliwy  oliwek
  • pieprz,sól
  • majeranek 3 łyżki
  • dwie cebule średnie (nie za duże)

woda 800g na porcję 250g fasoli

Fasolę namoczyć na noc,rano przelać do durszlaka,odcedzić włożyć do naczynia 250g nalać wody i 5g soli gotować 60min/90st/soft,odcedzic wodę pozostawić.
To samo z drugą porcja fasoli zrobić ale wodę można juz wylać.Nie trzeba obierać!TM ładnie zmiksuje 🙂
Oczyścić naczynie włożyć cebulę przekrojoną na pół zmiksowac 5s/4,wlać 90g oliwy dusić 8min/varoma/2 dodać fasolę i dusić razem raz jeszcze 8min/varoma/2,wrzucic jabłka obrane i wydrążone,zmiksować porządnie na jednolita masę 40s/9 pomóc kopystką jeśli trzeba,dolać wody w której gotowała się fasola w miarę potrzeb(ja dolałam 60g do soliłam i pieprzu dodałam,majeranek i zmiksować 35s/9,przełożyć do słoików na górę odrobinka oleju (łyżka)do lodówki chowamy jak ostygnie
Metoda tradycyjna bez TM
 Fasolę namoczyć na noc,rano przelać do durszlaka,
odcedzić włożyć do naczynia całą fasolę, nalać wody i 10g soli gotować do miękkości ale żeby nie rozleciała się,odcedzić
 
Cebulę poszatkować drobno albo w mikserze,
dusić w rondelku do wyparowania oliwy ok 10min,mieszając,dodać fasolę i dusić razem,mieszając aby się nie przypaliło 15min
Przełożyć wszystko do miksera,najlepiej podzielić na porcje po 250g plus jabłka i zmiksowac na papke.
Dalej postępować jak wyżej
Inspiracja przepis z przepisowni,po modyfikacji

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Dania dla urody

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s