KIEŁBASKA NA KANAPKI

Jesli nie posiadasz Thermomix to nic nie szkodzi mozna zrobić taką kiełbaskę w tradycyjny sposób,ale o tym poniżej,
zapraszam 🙂

 U mnie taki efekt kiełbaski ponieważ nie do końca rozdrobniłam mięsko 🙂

  • mięso z łopatki 500g
  • boczek surowy 200g
  • sól ziołowa 15g
  • przyprawa do mięsa wieprzowego 15g
  • pieprz świeżo zmielony
  • czosnek:4 ząbki

woda 700g

WYKONANIE THERMOMIX 

Do naczynia włożyć 250g mięsa pokrojonego w kostkę lekko zmrożonego,zmiksować 12s/9
z drugą porcją to samo powtórzyć,przełozyć do innego naczynia,wrzuci boczek pokrojony w kostkę i też zmiksować 4s/7,dodać mięso,boczek przyprawy,wyrobić 30s/interwał
Z mięsa uformować wałki i obtoczyć w ulubionych przyprawach
(moje dwie porcje w przyprawie grill,druga porcja w przyprawie do pizzy i rozmaryn)
Wałki położyć na foli spożywczej i zwinąć ciasno,połozyć na przystawce varoma i gotować 35min/varoma/2
Wykonanie tradycyjne
 
mięsko i czosnek a także boczek zmielic maszynką do mięsa,dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko dokładnie do polączenia się w jednolita masę (tak jak mielone)
uformować wałki obtoczyc w ulubionych przyprawach i zawinąć ciasno w folię spozywczą boki zwinąć i pod spód można gumkę recepturkę ząłozyc aby się nie rozeszło,połozyc na durszlaku a durszlak na garnek z wodą 700g i gotować przykryc pokrywką,jeśli wybierzesz opcję w rekawie to włożyć wałek zawinięty w folię do rękawa (to taki worek specjalny)i włożyc do gara z wodą i przykryc pokrywką lekko uchyloną.Czas w obu wersjach 40-50min
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s