BURACZKI NA CIEPŁO

  • 270g buraków,obranych pokrojonych na kawałki
  • 5g masła
  • 5g soku z  cytryny
  • sol do smaku
  • 5g cukru
  • 20g smietany 12%
  • 5g mąki pszennej

 500g wody

Wykonanie TM
 Do naczynia nalać wodę,buraki włożyć do koszyczka ugotować 30min/varoma/1
Po czasie wyjąć koszyczek przestudzic buraki,
naczynie oczyścic i wysuszyć,
włozyć buraki przestudzone rozdrobnić 5s/4  
jeśli chcemy bardziej rozdrobnione czynność powtórzyc 2s/3
Dodać masło,sok z cytryny,cukier,sól podgrzać 2min/100st/wsteczne/2
Dodac śmietanę wymieszaną z mąką,zagotować 3min/100st/wsteczne/2
 
Tradycyjna metoda
Buraki pokrojone gotować,do miękkości
odcedzić i przestudzic,potrzec na duzych oczkach,przełozyc do rondelka,dodać pozostałe składniki,oprócz mąki i smietany zagotować,mieszając.
Pod koniec dodac mąkę ze śmietaną wymieszana i zagotować,
mieszając do połaczenia składników
 

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s