KLUSKI LENIWE

SKŁADNIKI

  • 450g twarogu w pojemniku (taki do serników,gotowy)
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej typ 550 (dodatkowo mąka do podsypania stolnicy a także do dosypania podczas wyrabiania)
  • 5g soli (łyżeczka)
woda osolona, wrząca
Wodę osoloną postawić na gaz/płytę doprowadzić do wrzenia,
w tym czasie przygotować ciasto.
Do naczynia dodać ser, jajko, mąkę, sól wymieszać 30s/obr3
Jeśli jest konsystencja za rzadka dosypac po odrobinie mąki i teraz już wyrabiać czas to zalezy od konsystencji ja nastawiłam po prostu naczynie zamknięte/interwał i wyrabiał TM,
patrzyłam przez otwór w pokrywie, w razie czego dosypac mąki nie przesadzić lepiej po odrobinie,ciasto będzie lekko klejące ale nie martwić się tym ponieważ na podsypanej stolnicy jeszcze się wyrobi.
Ciasto podzielić na 3 częsci, z każdej części uformować wałek i kroić na skos, wrzucac na wrzącą wode i gotować 4min od momentu wypłynięcia.
(po 2min od wrzucenia mozna delikatnie je poruszyć od spodu aby sie oderwały)
Podawać polane zrumienioną bułką tartą na masełku,lub cukrem,można też dodac odrobinę śmietany, smacznego 🙂
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s