BUŁKI ŚNIADANIOWE

wpis znajdzie się na liście „Na zakwasie i na drożdżach”

 http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html

 SKŁADNIKI

  • 450g wody

  • 30g drożdzy świeżych

  • 50g śmietany ukwaszonej

  • 650g mąki pszennej

  • 100g mąki żytnio-razowej (melvit)

  • 2 łyżeczki soli morskiej

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Do naczynia wlać wodę,dodac drożdże,śmietanę podgrzać 3min/37st/obr3 dodac pozostałe składniki wyrobić 3min/naczynie zamknięte/interwał

pozostawić w naczyniu na 20min do wyrośniecia aż zacznie wychodzić przez otwór,

ponownie wyrobić 1min. Piekarnik rozgrzać do 200st.

stolnicę opruszyć wyłożyć ciasto z naczynia(będzie klejące)podsypać odrobina mąki i wyrobić aby sie nie kleiło,uformować wałek grubszy 4-5cm

 kroić na kawałki nie za duże ponieważ bułeczki nam wyrosną i kłaść na blaszkę wylożona papierem, odstawić na 20min do wyrośnięcia,do piekarnika i piec 15min

 

*można z tych składników uformować chlebuś,mozna przed wyrabianiem dodać ziola,inne przyprawy jeśli chcemy smakowe bułeczki

 

 

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s