FOREMKOWY CHLEB

Zapraszam po kolejny przepis na pyszny,zdrowy chlebuś.

U mnie w kuchni chlebus w takiej postaci jest robiony dwa razy w tygodniu,zachęcam i was ponieważ nie zawiera konserwantów,dłużej świeży pozostaje…

 

zakwas aktywny 220g

woda 240g

  • sól morska 10g
  • mąka:pszenno-razowa(firmy Melvit) 450g
  • mąka pszenna typ 650 200g
  • oliwa z oliwek 20g
  • cukier 5g

 

ziarna opcjonalnie: ja dodałam siemię lniane i sezam łuskany

Do naczynia wlać wodę,wsypać cukier wymieszac 2min/37st/obr2
wlać zakwas, dodac pozostałe skladniki i wyrobić 3min/naczynie zamknięte/interwał
Zastanawiasz się pewnie jak zrobić metodą bez TM?
nic trudnego 🙂 podgrzać wodę w rondelku do temp 37st nie może być gorąca, rozpuscić w niej drożdże, cukier, przelać do miski,dodać pozostałe skladniki i wyrobić mikserem do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłozonej papierem do pieczenia, dac do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 60min, jeśli chlebek dojdzie do krawędzi foremki spokojnie spryskać wodą posypac ziarnem i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190st i piec ok 40min
Pozostawić do wystudzenia i dopiero wyjąć z foremki i zdjać papier
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s