CHLEB WIEJSKI

zakwas 240g

  • drożdze świeże szczypta
  • sól morska 15g
  • cukier 5g
  • mąki: 
  • zytnio-razowa 150g
  • pszenno razowa 400g
  • pszenna typ 550 200g
  • oliwa z oliwek 30g

ziarna opcjonalnie

woda 250g i do dolania przy wyrabianiu(ciasto ma być jednolite,elastyczne)
 
Do naczynia wlać wodę, dodac drożdże, cukier wymieszać 2min/37st/obr2
Dodać zakwas,pozostałe składniki, wyrobić 3min/naczynie zamkniete/interwał.
Ciasto wyłożyć na stolnicę opruszoną mąką i wyrobić podsypując mąką do momentu aż przestanie się kleić składać jak w kopertę,potem uformować kształt i pozostawić do wyrośniecia w cieple,ok60min.
Przed pieczeniem spryskać i posypać ziarnem,lub pomalować białkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 190st ok 40min
wyrastanie
przed pieczeniem
Advertisements

2 uwagi do wpisu “CHLEB WIEJSKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s