BUŁKI MAŚLANE

 

Składniki

  • 100g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM (lub 1szt cukru waniliowego zwyklego)

  • 50g drożdży świeżych

  • 250g mleka

  • 2 zółtka

  • 60g masła miękkiego pokrojonego na kawałki

  • 500g mąki pszennej typ 650

  • 1 jajko do posmarowania

 Do naczynia włożyć :cukier,drożdże,cukier waniliowy,mleko

wymieszać, podgrzewając 2min30s/50st/obr4

dodac pozostałe składniki wyrobić ciasto 1min30s/naczynie zamkniete/obr1 

Ciasto przełozyć do miski obsypanej maką,na czas 30min pod przykryciem, do wyrośnięcia,pięknie zwiększy objętość ciasto:)

Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę,obsypaną mąka rozwałkować na gr.ok 0,5cm

wykrawać kółka od szklanki,kłaść na blaszce wylożonej papierem,

odstawić w ciepłe miejsce na 15min do wyrośniecia,

piec ok 15min w 190st

Metoda mikserem

Do miski wlać podgrzane mleko,dodać drożdże,cukier,cukier waniliowy wymieszac mikserem,dodac pozostałe skladniki i wyrobić do połączenia się składników,ciasto będzie klejące 🙂

Dalej postępować jak wyżej

 

Takie bułeczki można nadziać jagodami,marmoladą…

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s