SZYNKA Z FOLI

  • 1,5kg szynki 
  • przyprawy do obtoczenia przed zapiekaniem

Marynata: 
wodę 0,5l wlać do naczynia tak dużego aby zmieściła się szynka,dodać dwa ząbki czosnku zgniecione,
3 ziarna ziela angielskiego,dwa liście laurowe i zagotować wodę,
potem wsypać 50g soli peklowej rozpuscić w tej wodzie.
Tak przygotowaną marynatą zalać porcję szynki ponakłuwaną,obracać przez kolejne 7dni codziennie na 8dzień można już zapiekać
 
przekładamy mieso na deskę osuszyć ręcznikami papierowymi wetrzec przyprawy 
(majeranek,przyprawa do pieczeni,papryka….według uznania)
zawinąć solidnie w folie spozywczą,piekarnik rozgrzac do 200st włozyć naczynie z szynką na sam dół i tak zapiekać 70min,
po tym czasie otworzyć delikatnie szynkę i polac ją sosem własnym i jeszcze przez 15min zapiekać.
Wyjąć naczynie i szynkę wyłozyc na deskę do wystudzenia

Domowy Wyrób

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s