BABA WIELKANOCNA

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki cukru waniliowego(zrobionego z laski)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100g margaryny,
  • masła 100g miękkiego,plus trochę do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
polewa: białko,cukier 
 

Do miski wsypać obie mąki,wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Masło,margarynę utrzeć,z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera,dodać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.Do masy dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.Dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na babkę wysmarować masłem. Przełozyć ciasto, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. 

Piec ok. 35 minut. z termoobiegiem.Przestudzić
Lukier
Oddzielone białko ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dosypywać stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od tego, jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać. Gotowym lukrem polać babkę.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

Babki i babeczki

po modyfikacji
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s