BABKA

  • 70 g mąki krupczatki
  • 20g mąki pszennej typ 550
  • 150g cukru
  • 100g masła (miękkiego)
  • 120g mleka (temp.pokojowa)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (zrobiony z laski)
  • 10g  proszku do pieczenia
  • 10g kakao

Miękkie masło utrzeć razem z cukrem,
cukrem waniliowym,
dodac jajko,dalej ucierac,dodac kolejne jajka i tez ucierać,
dodac krupczatkę,proszek do pieczenia,dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao do drugiej mąkę pszenną,wymieszac,wylewać na przepian do foremki(małej 18cm)

Piec w temp.170st termoobieg na drugiej półce 35min,

sprawdzić czy jest suchy patyk już po 30min
babka jest w środku wilgotna(uwielbiam takie)

Babki i babeczkiWielkanocne Smaki - edycja IV

INSPIRACJĄ KLIKNIJ
po modyfikacji

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s