ROGALIKI,DROŻDŻÓWECZKI MIGDAŁOWE Z NADZIENIEM

pic
  • 260g mąki typ 550,
  • 130g mleka,
  • 20g oleju,
  • 1 żółtko,
  • 20g cukru,
  • 25g świeżych drożdży
  • 10ml olejku migdałowego
nadzienie
  • konfitura ulubiona,
  • białko do posmarowania cukier brązowy do posypania
do naczynia wlej mleko i wsyp cukier wymieszaj do roztopienia cukru 3min/50st/2
pozostaw do wystudzenia w naczyniu,w tym czasie wyłóż foremkę papierem
rozgrzej piekarnik do temp 180st
Do wystudzonego mleka dodaj po kolei kolejne składniki,wyrobić ciasto 2min/ cc / cc  
wyrobione ciasto wyłozyć na stolnice posypaną lekka mąką i rozwałkowac na dość duże koło (nie za grubo ok 0,5 cm )nozem przekroić na pół i z tej połowy na trojkaty,
srodek wysmarować konfiturą, zwijać od najdłuższego brzegu.
 z drugiej połowy  wyrobić ciasto troszke i rozwałkować na prostokąt posmarować srodek konfitura i zwijać w rulon,kroic na kawałki ok 4cm
 posmarowac białkiem i posypać cukrem brązowym,do piekarnika rozgrzanego 180st termoobieg na drugą szyne z dołu i piec 10min-12min
 pic 
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s