GRAHAMKI

wpis znajdzie się na liście „Na zakwasie i na drożdżach”

 

pic
  • 250 g zakwasu pszennego
  • 350gmąki orkiszowej, zmielone ziarno
  • 150gmąki pszennej
  • 180gwody letniej
  • 60goliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli stołowej 10 g drożdży,świeżych 1 jajko roztrzepane do posmarowania ziarna słonecznika
ziarna orkiszu zemlec 20s/obr10,bedzie głośno na poczatku ale to minie,
zmielone przełozyc do innego naczynia.
zakwas,wodę,drożdże do naczynia,wymieszać  3min/37st/obr.2
dodac pozostałe składniki,wyrobic ciasto 3min/ naczynie zamknięte / interwał
odłozyc po tym czasie naczynie z ciastem na chwilkę aby podrosło przykryc naczynie sciereczką,
po 15min mozna kawałki formować w kształt bułeczek i kłaśc na papierze,
zostawic ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30min,
mozna lekka naciac bułeczki,posmarować jajkiem posypac ziarnem słonecznika,dynia,siemię…Piekarnik nagrz. 220st.Wstawić blachę z bułeczkami i piec ok. 15 minut do zrumienienia.

/sites/default/files/recipes_pictures/20131016_173617_0.jpg.cropped-0.jpg
/sites/default/files/recipes_pictures/20131016_180330_0.jpg.cropped-0.jpg

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s