PIECZEŃ W SOSIE WŁASNYM

  • Pieczeniowe mięso 700g
przyprawy opcjonalnie: 
  • vegeta, magii do skropienia
  • czosnek 2 ząbki,
  • pieprz świeżo mielony
  • olej (odrobina na dno naczynia żaroodpornego)

czas pieczenia 1godz30min 

kluski sląskie-KLIKNIJ

kapusta czerwona-KLIKNIJ

 

WYKONANIE

Sztukę mięsa oplukać osuszyć, ponakłuwać
ponacierać przyprawami i czosnkiem przeciśniętym
włozyć do lodówki na dwie godzinki, w między czasie zrobić kluski.

Po tym czasie wyjąć mięso włożyć na patelnię rozgrzaną i podsmazyc mocno z obu stron
włozyć do naczynia i polać wodą

dusic w piekarniku rozgrzanym do 200st góra/dół grzałki  czas 50min
po 25min obrócic mięso  i podlac wodą znowu dusić dalej
po tych 50min odkryć mięso i zapiekać 15min, pokroic na plastry
zalać wodą tak aby zakryło plastry w naczyniu i dusić pod przykryciem(ok.30min)
można dodać pokrojoną w piorka cebulę (zagęści sos) ja jednak tego nie zrobiłam.
Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika zamknąć aby temp.nie spadła wyjąć plastry mięsa na deskę i zrobic sos dolać wodę wymieszaną z mąką i śmietaną, gdyby było za gęste dolac wody i mieszac do połączenia (jednolita konsystencja)
włożyć plastry do sosu i włożyć odkryte naczynie do piekarnika jeszcze na 10min zmniejszając temp do 180st.

Gotowe podawać z kluseczkami i czerwoną kapustą,polecam:)

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s