USMIECHNIĘTY CHLEBUŚ

ZACZYN
40g zakwasu
80g wody
140g mąki pszennej typ 650
wymieszac i odstawić na noc
 
przygotowany zaczyn przykryć sciereczką na 12 godz
ciasto chlebowe

210 g zaczynu,

  • 1 jajko,
  • 55 g oleju,
  • 200 g ciepłej wody,
  • 400 g mąki pszennej typ 550,
  • 10 g soli,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • do posypania pestki dyni,
  • słonecznik
do naczynia dajemy jajko, olej i wodę i mieszamy 3min/obr3 
W trakcie mieszania dosypujemy mąki,Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę zostawiamy ciasto na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy zaczyn i sól i wyrabiamy czas 6 min/naczynie/interwał
 
Wkładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
 
Następnie wyjmujemy ciasto i na stolnicy formujemy wałek na długość ok 70 cm.
Zwijamy w ślimaka
 
Układamy taki bochenek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.

 Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 40-50 minut.

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s