SZYNKA WIEPRZOWA

Składniki

  • 1000 g szynki wieprzowe (kulka)
  • po 1 łyżce: papryki czerwonej, przyprawy gyros, przyprawy do wieprzowiny
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej wykonanej w TM/zwykła sól morska, himalajska
  • do zawinięcia folia spożywcza, gumki recepturki lub najlepsza siatka

woda 1500 g jeśli mniejsza porcja mięsa to 1000 g ( do parowania)

Mięso przepłukać i osuszyc ręcznikiem jednorazowym połozyc na drewnianej desce. Przyprawy wymieszać w salaterce, gotowe wetrzeć w mięso, przełozyc na folię spożywczą i zwinąć ciasno, boki zawinąć pod spód (zawinąć tak 3 razy w folię) na koniec gumkami chwycić. Do naczynia wlać wodę 1500 g tak przygotowane mięso włożyć do Varomy i czas poczatek 60 min/varoma/obr1 później 10 min/varoma/obr1.

Po zakończeniu wyłączyć TM i zostawić na przystawce ok 10 min, odwinąć ostrożnie wodę zlac do butelki i mozna wykorzystać na sosik 🙂

wystudzone owinąc folią aluminiową i do lodówki.

 
Domowy Wyrób

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Reklamy

4 uwagi do wpisu “SZYNKA WIEPRZOWA

  1. „tak przygotowane mięso włożyć do Varomy i czas poczatek 50min/varoma/obr1, później 20min/varoma/obr1″…. chyba jakaś pomyłka się wkradła? dwa razy to samo? …może 20 min 100C? ale zgaduję, proszę o odpowiedź.

    Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s