SZARLOTKA MARYNY-WIOSENNA

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 2 jajka

  • 1/2 kostki masła schłodzonego

  • 15 g drożdży świeżych (łyżka)

  • łyżka oliwy z oliwek

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 6 jabłek

  • sok z cytryny

  • kopiata łyżka cukru do jabłek

  • cynamon, rodzynki, płatki migdałów opcjonalnie

 Przygotować jabłka: umyte przekroic na ćwiartki, wydrązyć z gniazd,

obrać (zetrzec na dużych oczkach do miski)

 

Do mąki dodać skruszone drożdze, cukier puder, jajka, posiekane masło,

składniki wymieszać, dodać oliwę, sól i proszek i wyrobić,

zagnieść dłońmi ciasto (gotowe będzie jeśli wszystkie składniki połączą sie w jednolitą masę) podzielic ciasto na 5 częsci i zabieramy 3 części to będzie dno formy okrągłej sr.28cm

 

 lub wersja TM:

jabłka wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 3s/obr4-5, skropic sokiem z cytryny aby nie zciemniały, posypać cukrem, wymieszac i odstawic w chłodne miejsce.

Do naczynia włożyć wszystkie składniki i wymieszać 5s/obr5 

wyłozyć z naczynia do miski ciasto będzie rozlezione ale nie martw się jak popracujesz nim w misce sklei się wszystko w całość i będzie kulka swiecąca 🙂

Dno formy wyłozyć częścią ciasta, wyciągając lekko brzegi na ściankę formy

(podobnie jak tarta)

na ciasto wyłozyc jabłka wcześniej przygotowane odcisnięte z soku,

posypać rodzynkami, cynamonem, płatkami i na górę skubać pozostałą część ciasta,

gotowe włożyc do piekarnika rozgrzanego do 180st piec grzałka góra i dół 30min.

Smakuje wyśmienicie z gałka lodów na ciepło, a po schłodzeniu z bitą smietaną 🙂

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s