ŚLIWKOWIEC NA KRUCHYM

  • 230g mąki pszennej
  • 80g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 5g cukru waniliowego
  • 15g cukru kryształ
  • żółtko
  • masło miękkie 65g
  • 250 śliwek duzych lub zwykłych
tłuszcz do wysmarowania formy 21cm
 
beza
  • 5białek,
  • 2 szczypty soli,
  • 150g cukru pudru
wymieszać w misce suche skladniki: mąka,cukier,cukier waniliowy,sól
 
przesypac do naczynia wymieszane,dodać masło pokrojone na kawałki,i zółtko,wymieszać 20s/obr5,
wyłozyć ciasto do miski i włożyć na chwilkę do lodówki do schłodzenia,
w tym czasie tortownicę srednica 21 wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą,
wyłozyć 2/3 ciasta i ugniatać palcami delikatnie,na ciasto wyłozyć śliwki pokrojone na ćwiartki jeśli uzyjesz zwykłych sliwek to na połówki.
 
Zrobić bezę: założ motylek wlać bialka + sól ubijać 4,30min/50st/obr3 
jak będzie juz 3min do konca wsypać stopniowo cukier puder
gotową beze wylać na śliwki,i posypać reszta ciasta coś jak kruszonka,
piec 180 st termoobieg ok 45min,

po upływie 20min zmniejszyc temperaturę na 120st
 
po upieczeniu wystudzić w piekarniku wyłączonym

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s