SERNIK

spód
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 120 g margaryny miekkiej
masa serowa
  • 1000 g twarogu
  • 5 żółtek
  • 250 g cukru
  • 3 czubate łyzki mąki ziemniaczanej
  • 450 g mleka 3,2%
  • 120 g oleju
beza
  • 5 białek,
  • 110 g cukru,
  • szczypta soli
WYKONANIE TM
 
SPÓD
włozyć wszystkie składniki na ciasto wyrobić 1min/interwał
 wyłozyc na tortownicę sr.27cm i ugniatając palcami uformować do dna lekko na brzegi nalozyć
 
MASA SEROWA
do naczynia włozyć ser, żółtka, cukier, mleko, mąka, olej i wyrobić na poczatku przy pomocy kopystki 30s/obr5 po tym czasie nałozyc miarkę zmiksować 1.30min/obr6,masę wylać na spód ciasta,wstawic do piekarnika nagrzanego 180st góra i dół i piec 40min potem wyjac i wyłozyc na ciasto bezę i włozyc do piekarnika na 15min mozna zmniejszyc temp do 150st ja tego nie zrobiłam
 
BEZA

załozyc motylek do czystego suchego naczynia wlać białka,sól,cukier i ubić 5min/obr3

WYKONANIE TRADYCYJNE

Składniki na spód wyrobić mikserem do połaczenia
wyłozyc na formę 27cm wygniatać palcami  

ser przed miksowanie można przepuścic przez maszynkę do miesa dwa razy ,będzi e prościej przy miksowaniu 🙂 

ser,żółtka i cukier miksowac na średnich obrotach dodac mleko,mąka,olej i mikserem wyrobic na średnich obrotach jak juz bedzie robiła się masa kremowa płynna 
miksujemy do połaczenia sie na jednolita masę płynną,
wylać na spód ciasta do piekarnika 180st góra i dół i piec 40min po tym czasie wyjąć i wylać beze ubita z białek wlożyć do piekarnika temp zmniejszyć do 150st i piec do zrumienienia góry

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “SERNIK

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s