PSZENNE BUŁECZKI NA ZAKWASIE

Do wykonania tych pysznych bułeczek potrzebne:
300 g zakwasu aktywnego, dokarmionego
  • 15 g miodu
  • 20 g oleju
  • 10 g soli morskiej
  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki jęczmiennej
  • 200 g wody
  • szczypta  świeżych drożdży

Z tej porcji wykonałam ponad 20 bułeczek

Wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go, w takich proporcjach aby otrzymać 300 g zakwasu. Ja zawsze dokarmiam na noc w proporcjach 100:100, ponieważ w słoiku przechowuje ponad 100 g zakwasu, rano juz jest aktywny i gotowy do uzycia (ma babelki na powierzchni i zapach kwaskowato-winny)

Do naczynia wlać wodę, wrzucic drożdże podgrzać 2min/37st/obr2 potem wlać zakwas, miód, maki, olej, sól, wyrobić 4min/naczynie zamkniete/interwał

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s