MAKÓWKI

  • 800 g maku zmielonego
  • bakalie (figi, morela, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie)
  • 5 dużych bułek (nie świeze,takie 4 dniowe trzymane w woreczku żeby nie wyschły)
  • miód
  • 100 g kokosu
  • 150 g rodzynek
  • śliwki suszone 100 g
Mak zalać wodą tak aby zakryło zagotować mieszając delikatnie na małym ogniu aż wydzieli się mleczko, wtedy posłodzić musi być mak słodki i gotować 15min, odstawić.
 
Bułki pokroić w kostkę, wrzucic do dużego garnka
zalać makiem gorącym
wrzucić bakalie pokrojone rodzynki sparzone, sliwki i miód do smaku 3 łyzki,wymieszać
 
Polecam można zamrozic ponieważ nie maja mleka, przez to można przechowywać dłuzej
Reklamy

2 uwagi do wpisu “MAKÓWKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s