GRAHAMKI NA ZAKWASIE

Kolejny wypiek na zakwasie żytnim,są tak proste w wykonaniu

a ten smak i chrupiąca skórka mniam….

Składniki
  • 250 g zakwasu aktywnego
  • 15 g miodu
  • 10 g soli morskiej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • siemię lniane opcjonalnie
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki gryczanej  (zmielić kaszę gryczaną 1min/obr10)
  • 100 g mąki jęczmiennej
  • 200 g wody letniej
  • szczypta drożdży swieżych (można dać jeśli zalezy nam na czasie wyrośniecia)

Do naczynia wlac wodę, wrzucić drożdże, podgrzać 2min/37st/obr2

Później wlać zakwas, wsypać mąki, sól, wlać oliwę,

dodac miód, wyrobić 4min/naczynie zamknięte/interwał

w czasie wyrabiania obserwować czy nie trzeba dolać wody ciasto ma byc sprężyste nie klejące. Pod koniec wyrabiania dodać siemię lniane

Wyjąć ciasto na blat uformować wałek i kroić kawałki formując bułeczki lekko spłaszczając. Do wyrośnięcia, przed pieczeniem lekko ponacinać, posmarować mlekiem, można posypać ziarnami, i do piekarnika na 20 min w temp.190 st

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s