FAWORKI,CHRUSTY

Chrusty które wyjda na 100%, pyszne nie tłuste…

Kuchniamaryny

Składniki

  • 270 g mąki pszennej typ 550
  • 4 żółtka (białka zamrozić)
  • 30 g masła(zawart.tłuszczu 60%)
  • pół kieliszka wódki
  • 30 g smietany 12%
  • 25 g wody przegotowanej(5 g dodatkowo)
  • sól do smaku
  • 0,5 l oleju słonecznikowego

wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrobić 2min/naczynie zamknięte/interwał,

jesli ciasto się nie złaczy to dodać jeszcze to 5g wody,

ciasto ma byc spręzyste ale lekko klejące,

wyłozyć na stolnicę posypana mąka i rozwałkowac cieniutko na 2mm kroic paski szerokość na 3cm długośc ok 7cm na srodku zrobić nacięcie i jeden bok przełozyć przez otwór,

wrzucic na gorący olej(olej jest gotowy wtedy jeśli wrzucając faworka on zaraz wypłynie) smazyć z obu stron na rumiany kolor, wyjąć na ręcznik papierowy, posypać cukrem pudrem na koniec

Smażyłam na patelni teflonowej

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s