PĄCZKI

Pączusie pięknie wyrosły, duża ilość z obwódką takie oryginalne, przepyszne i nawet po dwóch dniach nie były wysuszone 🙂

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • piwa jasnego nie pełna szklanka
  • 30 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 40 g stopionego masła
  • opcjonalnie cynamon
  • 45 g drożdży
  • 120 g szklanki mleka
  • 5 g łyżeczki cukru

Ze składników zrobić rozczyn: do naczynia wlac mleko wsypac drożdże, cukier podgrzać 2min/37st/obr2 i pozostawić do wyrośnięcia 15 min 

Do nadziania szpryca, budyń z advocatem, nutella, dżem, cukier puder do posypania, polewa czekoladowa, i do posypania kuleczki kolorowe, lukier, skórka pomaranczowa, szczypta soli

WYKONANIE

Rozczyn poleżał ponad 15min ładnie urósł. Do naczynia wsypać makę, cynamon, dodac utarte żółtka z cukrem, jajko i piwo. Wyrobić 3 min/naczynie zamnięte/interwał 

dodać stopione i ostudzone masło wyrobić 1min. Ciasto przełożyć do miski pozostawić do wyrośnięcia 50 min. pod ściereczką.

Po tym czasie przełożyc na stolnicę i podzielić na dwie części jedną większą z tej porcji będa pączki, z drugiej oponki. Rozwałkować na około 1cm wyciąć kółka wieksze pozostawić do wyrośnięcia, tak samo oponki wyciąć kółka szklanką a środek kieliszkiem.

Pączki wkładać na rozgrzany do 175*C tłuszcz i smażyć z każdej strony, obracając. Przestudzić.

Następnie nadziewać wykonanym wcześniej budyniem (do budyniu mozna dolać advocatu 100 g)i wymieszać. Mozna również ulubionym dzemem lub marmoladą..posypac cukrem pudrem lub polać lukrem.

inspiracją blog
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s