MAKOWIEC Z JABŁKAMI

20131217_165153

Składniki
SPÓD
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 75 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g śmietany

    NADZIENIE

  • 200 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g kaszy manny
  • 150 g margaryny
  • 6 jaj
  • 6 jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy

    Kruszonka, poniżej wstawiam linki do kruszonki do wyboru do koloru, pamietajcie jednak o tym że należy zwiększyć ilość na to ciasto 😉

    KRUSZONKA DWUSMAKOWA

    KRUSZONKA I

    KRUSZONKA II

spód: mąkę, cukier, margaryne utrzeć 10s/obr5 dołozyć pozostałe składniki i wyrobić 50s/naczynie zamknięte/interwał

nadzienie: zemleć mak 1min/obr9 zaparzyć 8min/90st/obr2 z motylkiem, zdjąć motylek mak przełozyć do miseczki i wystudzić. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i rozdrobnić 10s/obr5-6 przełożyć utrzeć żółtka z margaryną 3min/obr4, stopniowo dodawać mak i nadal ucierać obr4, dodac jabłka, kaszę mannę, olejek i wymieszac 10s/obr3 przełożyć, oczyścic i osuszyć naczynie załozyc motylek i ubić pianę z bialek 3-4min/obr4.

Wszystkie składniki razem z ubita piana wymieszac delikatnie kopystką. Spód wyłozyć na dno foremki, później masę makową i kruszonka, piec 1 godz temp 200st

Reklamy

4 uwagi do wpisu “MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s