KĄSKI

 

3 osoby

KĄSKI
  • 1 podwójny filet większy
  • bułka tarta
  • jajko
  • przyprawa uniwersalna opcjonalnie
  • czosnek suszony,pieprz opcjonalnie
  • oliwa opcjonalnie
PIECZONKI
  • 5 duzych ziemniaków
  • przyprawa uniwersalna opcjonalnie
  • majeranek, ziola prowansalskie, bazylia, oregano opcjonalnie
  • koper suszony opcjonalnie
SOS
  • majonez 4 duże łyżki
  • 3 łyzki ketchupu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku

WYKONANIE

ziemniaki obrać umyć w calości, patelnię rozgrzać nalać odrobinę oleju na rozgrzaną,kroić w plastry ziemniaki,posypać przyprawami wymieszać i smażyć 10min na srednim ogniu mieszając, nalac odrobinę wody przykryc poddusic do miękkości, jak juz będą miękkie podnieśc pokrywę posypać koperkiem i podsmazyć mieszając.

W czasie kiedy będą się dusić ziemniaki

przygotować kąski: filet opłukać,osuszyc ręcznikiem papierowym,rozdzielić ciąć w paski i na pół te paski,włozyć do roztrzepanego jajka z przyprawami i oliwą obtoczyc w tym jajku i wykladac po kawalkach na bułkę tartą,obtoczyć i połozyć na papier do pieczenia wyłożony na kratce i do rozgrzanego piekarnika 180st z termoobiegiem drugi rząd od dolu 20min aż puszcą wodę

sos:połączyc składniki wcisnąć czosnek, wymieszać

kąski można podac z samym sosem zanurzając kawałki mięsa w sosiku,lub podać w wersji z pieczonkami i sałatka wiosenna do tego

ja podałam akurat z jarzynową sałatką, przepyszny duet 🙂

 

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s