CHLEBEK ORKISZOWY

FOREMKA PROSTOKĄTNA

 

150g zakwasu żytniego aktywnego

  • mąka pszenno-razowa 300g
  • 150 mąka pszenna typ 550
  • ziarna:dynia,siemię lniane,słonecznik/opcjonalnie
  • sól morska
  • oliwa z oliwek

woda 240g


Do naczynia woda, zakwas, pozostałe składniki, pomijając ziarna, wyrobić 5min/naczynie zamknięte/interwał
pod koniec wyrabiania dodac ziarna.
Konsystencja ciasta ma być elastyczna i klejąca, gesta.
Gotowe ciasto przelac do formy wyłozonej papierem i do piekarnika do wyrośnięcia na ok 2,5godz ciasto ma podwoić się i sięgac do foremki równo z  brzegami,czyli okres wyrastania moze być krótszy trzeba pilnować mi ten wyrastał nie całe 2godz,przed pieczeniem spryskać woda i do nagrzanego piekarnika 190st i piec 40min
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s