ŻUREK MARYNY

No i przyszła kolej na żurek na kolejnym swoim zakwasie,powiem szczerze że juz odwykłam ja i moja rodzinka od tego kupnego w kubeczku 🙂

 

To będzie duża porcja żurku dlatego zuzyję cały zakwas ze słoika,

bo jeśli robię w mniejszym np 3l to zużywam polowe ze słoika


zakwas z lodówki wyjąć,wymieszac wyjąć czosnek ze słoika wrzucić do gara,

nalać wodę filtrowaną najlepiej(jak nie ma to zimna)

pozostały rosół z niedzieli z dodatkiem marchwi mięska z kurczaka,

wrzucić liście laurowe 2szt,ziele angielskie 4szt,ziemniaki pokrojone w kostkę 6szt średnich,

przyprawić przyprawa uniwersalną(vegeta)gotować do miękkości ziemniaków,

boczek wędzony 250g,kiełbasa wiejska dwie laski

podsmazyć w kostke na patelni,

dodac,wymieszać i pogotować razem tak 10min

wlać zakwas zurkowy i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do zagotowania i chwilkę pogotować

na koniec pieprz do smaku,chrzan 2 łyżki,wymieszać i wyłaczyć dodac majeranek i przecisniety jeden czosnek wymieszac wszystko,

można dodac odrobinke śmietany do zupy(nie trzeba)

 

 

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s