CIASTO Z NUTĄ POMARAŃCZY

  • brzoskwinie 3 szt
  • skorka pomarańczowa

ciasto
  • spód i kruszonka na górę
  • 230g mąki pszennej
  • 80g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 5g cukru waniliowego
  • 15g cukru kryształ
  • żółtko
  • masło miękkie 65g
  • tłuszcz do wysmarowania formy 21cm


  
   budyń:
1l mleka 3,2%
        cukier trzcinowy do smaku
       40g mąka pszenna typ 550
  70g maka ziemniaczana
 
Oddzielić 300 g mleka z tego 1l,
wymieszać w nim mąki,odstawić,
do rondelka wlac pozostałe mleko doprowadzic do wrzenia,wlać wymieszane mąki wcześniej i energicznie mieszać do zgęstnienia,
odstawić do ostygnięcia
 
mąka,cukier,cukier waniliowy,sól do naczynia,
dodać masło pokrojone na kawałki,i zółtko,
wymieszać 20s/obr5,
wyłozyć ciasto na stolnicę i pougniatać troszkę,
włożyć na chwilkę do lodówki do schłodzenia,
w tym czasie tortownicę srednica 21 wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą,
wyłozyć 2/3 ciasta i ugniatać palcami delikatnie,
na ciasto wylac przygotowany wcześniej przestudzony budyń,
położyc pokrojone brzoskwinie w kostkę i posypac skórką pomaranczową,z części ciasta posypac górę (kruszonka)

wykonanie tradycyjne:składniki na ciasto zagnieść na stolnicy(kruche ciasto)dalej postępować według przepisu

WAŻNE
Po upieczeniu ciasto musi dobrze ostygnąc zanim wyjmie sie z foremki przed jedzeniem schłodzić w lodówce najlepiej przez noc
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s